1. Какво е делфин?

Делфините всъщност са малки зъбати китове. Те са сред най-интелигентните същества на Земята.
 

2. Делфинът риба ли е?

Не. Въпреки, че външно приличат на големи риби. Делфините са бозайници, топлокръвни са, дишат с белите си дробове, раждат малките си живи и ги кърмят чрез млечни жлези.
 

3. Делфините наистина ли постоянно се усмихват?

Не. Делфините не могат да движат лицевите си мускули като хората и може да изглежда, че един делфин се усмихва, дори и когато е ранен или много болен.
 

4. Колко вида са делфините?

Според учените, съществуват 32 вида морски и 5 вида речни делфини.
 

5. Колко топло е тялото на делфините?

Делфините са топлокръвни бозайници и вътрешната им температура е около 36 градуса. За да запазят тази температура, те са обвити в дебел слой мазнина, точно под кожата им, наречена подкожна мас.
 

6. Делфините имат ли кости?

Да. Костите на делфина са по-леки от човешките, защото вътре са пълни с мазнина.
 

7. Вярно ли е, че делфините имат повече зъби от крокодилите?

Ако делфините имаха зъболекари, те биха били доста заети. В изключително дългите челюсти на делфините може да има от 100 до цели 250 остри бели зъба.
 

8. Делфините имат ли роднини на сушата?

Да. Най-близките им роднини са кравата, елена и свинята. А според някои учени и хипопотамът. Да не забравяме и... хората.
 

9. Вярно ли е, че делфините са имали някога крака?

Преди милиони години делфините са имали крака. Ако се загледате внимателно в скелета на делфина, ще забележите две малки тазови кости подобни на пръчки. Тези кости са закърнелите останки от задни крака, чрез които учените смятат, че предшествениците на делфините са ходели по суша.
 

10. От кога съществуват делфините?

Китовете и делфините са произлезли от сухоземни бозайници, които са се върнали да живеят във водата. Според някои учени съществуват от преди 60 милиона години, когато са изчезнали динозаврите. Според други - преди 30 милиона години, според трети - 10 милиона години.
 

11. Как дишат делфините?

Делфините нямат хриле като рибите, затова не могат да дишат под вода. Те трябва да излизат на повърхността, за да поемат въздух. Делфините не дишат през устата си и нямат ноздри както хората. Вместо това, те имат отвор за дишане на горната част на главата си, която могат да отварят и затварят, за да дишат. За разлика от хората, делфините дишат съзнателно.
 

12. Колко и как се гмуркат делфините?

Делфините са перфектни гмуркачи. Най-дълбокото документирано гмуркане на бутилконосия делфин е 300 метра. То е дело на Тъфи (Tuffy) - делфин, обучен от американската флота. Възможностите на някои делфини са дълбочина до 900 метра, а братовчедите им, китовете могат да стигнат до 1900 метра. 

Преди да се гмурнат, делфините насищат мускулите си с кислород. Те забавят наполовина и ударите на сърцето си, кръвта се насочва главно към мозъка, което помага да издържат на голямото налягане и да снабдят всички органи с кислород. Много от делфините, обаче, живеят в доста плитки води. В района на залива Сарасота, САЩ делфините прекарват доста време във води по-плитки от 2 метра.
 

13. Какво кара делфините да скачат?

Много са причините да правят тези великолепни скокове. Понякога делфините, скачайки, се придвижват по-бързо и виждат по-надалеч къде е рибният пасаж, който преследват. Понякога така изненадват и объркват плячката си. Понякога по този начин се освобождават от паразитните животинки, които са се залепили за кожата им. А понякога скачат за удоволствие. В Делфинариум Варна делфините правят невероятни скокове - от дълбочина 6 м скачат на 5 м над водата. И всичко това само заради възторжените аплодисменти на публиката!
 

14. Колко бързо могат да плуват делфините?

Бутилконосите делфини плуват с 5 до 12 км в час, въпреки че могат да достигат и до 42 км в час.
 

15. Вярно ли е, че чуват с челюстите си?

Делфините нямат външно ухо като нас или другите бозайници. Те улавят звуци чрез долната си челюст. Запълнена с мазнина кухина направлява звуковите вълни през челюстта, към костите на средното ухо и така достига до центровете на слуха в мозъка им. Във вода звукът се разпространява 85 пъти по-бързо отколкото във въздуха. В такава плътна среда познатото ни от сушата ухо е излишно. То е заменено с костите на черепа. Тази чудна "антена" е 6 пъти по-ефективна от слуха на кучето. Делфините с изключителна точност могат да определят откъде идва звукът, а разстоянието, от което чуват е до 1000 метра.
 

16. Виждат ли на тъмно?

Както прилепите, така и делфините използват звука, за да "виждат”. Нарича се ехолокация – издават серия от звуци и слушат как той отразява от риби, камъни, корали, дъно и други обекти. Така намират храна и могат да плуват, без да се блъскат в прегради. Това чудно качество на делфините ги прави господари на моретата и се нарича СОНАР.

Освен това, докато ловуват под водата, някои делфини издават и много силни цъкащи звуци, които могат да убият всяка малка рибка или сепия в обхвата им. Тогава делфините бързо излапват зашеметената от звука плячка.
 

17. Делфините виждат ли цветно?

 Със сигурност знаем, че някои делфини различават някои цветове. Но никой още не е изследвал за това всички видове делфини.
 

18. Как спят делфините?

Както знаем, делфините живеят потопени във водата, но трябва да бъдат в съзнание, за да могат да дишат. Това означава, че не могат да заспят пълноценен дълбок сън, защото ще се... удавят. Делфините са решили този проблем, като позволяват само на едната половина от мозъка си да спи. Другата половина работи и поддържа живота им. Двете полукълба на мозъка им се редуват на около 2 часа, докато делфинът се наспи.

Поведението на делфините по време на сън е различно. Те могат или да плуват бавно и да се показват на повърхността от време на време, за да поемат въздух или да си почиват на повърхността с открит дихателен отвор. Могат и да си почиват на дъното (в плитки води) и да се издигат на повърхността от време на време, за да дишат.
 

19. Колко голям е мозъкът на делфините?

Една от забележителните тайни на делфините е техният мозък - едно уникално творение на природата. Да го сравним с този на други същества, сходни по ръст и тегло. Сто килограмова акула има мозък около 20-50 грама. При крокодила и кучето той е около 100-200 грама. Приматите – човекоподобните маймуни имат мозък 300-500 грама, човекът – 1.5 кг. А делфинът? До 2 кг.

И не само това. Мозъкът на делфините има силно развита и нагъната кора, което свидетелства за сложно и интелигентно поведение. Според учените, мозъкът на делфина има с 50% повече клетки от човешкия.
 

20. Делфините дъвчат ли?

Независимо че имат уста, пълна със зъби, делфините не дъвчат храната си. Те я поглъщат нацяло и я смилат в стомаха си, който е с три отделения. Зъбите само им помагат да държат здравo плячката си и да я разкъсат.
 

21. Колко дълго живеят делфините?

В естествена среда повечето живеят около 25-30 г., a в делфинариумите, под грижите на човека, достигат и до 50 годишна възраст. Kосатката пък може да доживее даже до 80 години.
 

22. По колко деца наведнъж раждат делфините?

Повечето раждат както хората – по едно делфинче. Понякога се раждат и близнаци, но обикновено оцелява само единият от тях.
 

23. Как изглеждат бебетата делфинчета?

Бебетата на делфините изглеждат като умалено копие на големите делфини. Понякога могат да имат малко по-различен цвят или петна, но това изчезва с възрастта.
 

24. Вярно ли е, че делфините се обръщат един към друг с имена?

Някои учени забелязали, че делфините общуват с подсвирквания и използват индивидуални "имена”, за да се разпознават. Те имат специални пронизителни повиквания като лични подписи, които служат за различаване от приятелите им в стадото. Всеки делфин избира своя свирещ "подпис”, обикновено около първия си рожден ден.
 

25. Как можете да различите един от друг делфините в едно семейство?

По гръбната перка. Учените твърдят, е гръбният плавник е толкова индивидуален, колкото лицето на човека.
 

26. Говорят ли делфините?

Една от най-големите и неразгадани тайни на делфините! Те определено общуват със звуци, разбират се и реагират на сигналите си.

Има три основни трудности да разгадаем как точно общуват делфините:
- За разлика от хората и кучетата, те нямат гласни струни, а издават звуци с дихателния си отвор
- Техните звуци се чуват и разпространяват в две отделни среди – въздух и вода
- Човешкото ухо може да възприеме само 20% от звуците им

Тук на помощ идва математиката и компютрите. В записаните от сложната апаратура сигнали на делфините, компютрите откриват математически закономерности, които са характерни само за писмената реч на човека. Единственото, което можем засега да разберем, че чрез тези чудновати подсвирквания и щракания, делфините си предават сложна информация.

Не вярвате? Ето ви една весела случка:
В един океанариум два делфина изпълнявали с години перфектно сложен съвместен акробатичен номер. Случило се треньорът им един ден да отсъства и го замествали колеги. Почнало представлението, а треньорите забелязали, че единият от "артистите” изпълнява номерата някак неуверено, не реагира веднага на командата, не може да скача толкова високо, както обикновено.
Вторият пък, с постоянни подсвиркавания и щракания като че ли го насърчавал и водел. Треньорите се видели в чудо, помислили, че първият делфин се е разболял. Впоследствие останали изумени, като научили, че от персонала преди представлението просто объркали и вместо стария артист пуснали в басейна съвсем нов и необучен делфин. Представлението било спасено от това, че другият опитен негов събрат успял да обясни на новака какво да прави.
 

27. Могат ли делфините да говорят по телефона?

Един от най-големите почитатели и изследователи на делфините - д-р Джон Лили пръв дал възможност на делфини да говорят по телефона. В два басейна, между които имало голямо разстояние и стени била прокарана телефонна линия. Тя се състояла от подводен микрофон за говорене и високоговорител за слушане. Още щом включили линията, делфините активно почнали да обменят звуци. Щом я изключвали, делфините се успокоявали и замлъквали. Учените забелязали, че делфините разговарят културно - докато единият говори, другият мълчи и слуша.