Делфинариум Варна посрещна първа пролет с бебе делфин

Семейството на делфините в Делфинариум Варна се радва на нова рожба – Доли и Кимбо станаха родители.
 

С настъпването на пролетта, искаме да споделим една чудесна новина – роди се бебе делфин! По този повод организирахме празнично събитие – безплатно представление за малки и големи, което се проведе в събота (23-ти март) преди обяд. По време на шоуто съобщихме дълго пазената си тайна, а именно, че на 19-и ноември 2018 г. в семейството на делфините в Делфинариум Варна се е роди бебе!
Щастливите родители са майката Доли и бащата – Кимбо. Двамата са част от семейството на Делфинариума почти от създаването му. Новината, че Доли е бременна предизвиква огромна радост и вълнение в екипа на Делфинариум Варна – появата на бебе вкъщи винаги носи много положителни емоции.

На фона на достойната си за уважение възраст, Доли се е справила с раждането перфектно, а сега е заета да го учи да плува и да се храни. Тя е истински пример за грижовна майка – не се отделя от бебето нито за миг.
Делфинариум Варна е дом, не само на щастливото семейство, но и на любимците на публиката – Йоана и Бимбо, които също са родени в Делфинариума. Йоана, както е прието в делфинските семейства – освен при раждането, помага и при отглеждането на бебето, но и като щура тийнейджърка вече го учи на закачливи лудории.
Естествено, по човешки, възниква въпросът: А какъв е полът на бебето? По делфински, обаче, въпросът стои малко по-различно: през първите два до шест месеца, които са жизнено важни за новороденото, то продължава да се оформя. Освен това, майката не допускала никого до него на близко разстояние, но експертите в екипа вече могат да споделят, че делфинчето е момченце.

А защо раждането бе пазено в тайна досега?
В Делфинариума се прилага методика, която е предписана и стриктно наблюдавана от единствените двама български специалисти в тази област, които са ангажирани за контрол и съвети по отглеждането и здравето на делфините.
Както при хората, така и при делфините бременността е време, в което майката се пази, не работи и се радва на специални грижи. Месец преди раждането, бременната делфинка не участва в представления и тренировки. При първите признаци на раждане за нея се грижи екип от специалисти, за да се уверят, че всичко с нея и бебето ще бъде наред.

Представленията се отмениха за повече от месец, за да се осигури спокойствие и тишина, както и изолация от външни дразнители. Зимата е период на опасни вирусни заболявания, а делфините, като братовчеди на човека, са изключително податливи към тях. Именно това е и причината, поради която Делфинариумът не работеше в края на миналата година – от раждането на бебето до нова година всички представления бяха отменени.

Обратно