За Делфините

Делфините (Delphinidae) са семейство морски бозайници от разред Китоподобни. Думата "делфин" идва от гръцкото δελφίς, което ще рече "с утроба", тоест те не са риби, а бозайници, чието самостоятелно развитие е започнало преди около 10 милиона години.

Делфините в Делфинариум Варна са от вида Бутилконоси  делфини (Tursiops truncatus). Широко разпространени са в умерените и тропически води на Световния океан. Това е един от трите вида делфини, които се срещат и в Черно море.

БИАНКА

Бианка е суетната ни тюленка, която със своя чар и харизматичност привлича вниманието на всички господа наоколо и предизвиква усмивки. За разлика от нея, Лео не е толкова толерантен и понякога ръмжи, ако види заплаха за сърцето на любимата си Бианка.

ЛЕО

Лео е главата на тюленското ни семейство. За разлика от повечето мъже, той много обича да се снима, а като види някоя дама наблизо... веднага бърза да я целуне. Има късмет, че Бианка не ревнува много и не прави скандали.

За Тюлените

Лео и Бианка са любопитните съседи, които не пропускат нищо около живота на делфините. Споделят всичките щастливи мигове на своите приятели и редовно пеят песни на малчугана Флипър.

Тюлените във Делфинариум Варна са от рода Патагонски морски лъв (Otaria flavescens), т.е. ушат тюлен, разпространен по Южноамериканското крайбрежие на Тихия и Атлантическия океан.
Размерът и теглото на патагонските морски лъвове може да варира много. Възрастните мъжки могат да растат над 2,73 m в дължина и да достигат тегло до 350 kg. Възрастните женски нарастват до 1,8 – 2 m и тежат около 150 kg.
И двата ни тюлена са европейци по рождение. Лео – от Холандия, Бианка – от Дания.

Нашите тюлени не участват в представления. Можете да ги наблюдавате в уютното им фамилно имение със собствен басейн.  Ако сте много мили и любопитни, те ще ви позволят да се снимате с тях.


 

За нас

Делфинариум Варна е единствено по рода си в България атракционно съоръжение. Разположен е сред зеленината в северната част на варненската Морска градина с чудесен изглед към морето. Открит е на 11.08.1984 г. и е един от символите не само на Варна, но и на туристическите атракции в България. Делфинариумът е неотменна точка в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието.